Esentepe Mah. Okul Cad. Aksel 2 Yılmaz Sitesi A Blok K:4 D:8 Nilüfer/BURSA

Ergen ve Yetişkin Psikoterapisi
Psikodinamik Psikoterapi
Psikodinamik terapi, bireyin bugünkü zihinsel ve duygusal süreçlerinin geçmişten nasıl etkilendiğine
ve değiştiğine bakarken çocukluk dönemindeki olaylara ve bunların bilinçdışında nasıl var olduklarına
odaklanıyor. Amacı bireyin içgörü kazanması, rahatsızlığının azalması ve kontrolü ele alabilmesidir.
Seansların hafta 1-2 kez olması, yüz yüze yapılması, bilinçdışından çok bilinç, zihin, kişilik ve çevre
etkisine de bakması bu terapi yöntemini psikanalizden ayıran unsurlardır.
Hangi rahatsızlıklarda uygulanır?
Depresyon, Anksiyete, Sosyal Fobi, Borderline Kişilik Bozukluğu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu
EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme )
EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) terapisi, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve diğer psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir terapi yöntemidir.
EMDR terapisi, bireyin travmatik deneyimlerini işlemesine ve bunlarla baş etmesine yardımcı olmak için belirli bir protokol izler. Terapistin rehberliğinde, birey travmatik olayları hatırlar ve aynı anda görsel, işitsel veya dokunsal uyarıcılarla (bilateral stimülasyon) odaklanır. Göz hareketleri, sesler veya dokunsal uyarıcılar gibi bilateral stimülasyon teknikleri, bireyin duygusal ve fiziksel tepkilerini yönetmeye yardımcı olur.
EMDR ile Hangi Rahatsızlıklar Tedavi Edilir?
EMDR'ye göre psikolojik ve/veya psikosomatik rahatsızlıkların bir çoğu anılara bağlıdır. Klinik uygulama alanı genişlemiştir ve birçok sorunu başarılı bir şekilde tedavi ettiği görülmüştür.
• Panik Bozukluğu
• Kaygı Bozuklukları
• Depresyon
• Komplike Yas
• Disosiyasyon
• Rahatsız Edici Anılar
• Fobiler
• Ağrı Rahatsızlıkları (Migren, Fibromiyalji)
• Yeme Bozuklukları
• Performans Kaygısı
• Stres ile Başa Çıkma
• Bağımlılıklar (Alkol, Madde, İnternet gibi)
• Cinsel ve Fiziksel Taciz
• Beden Algısı Bozuklukları
• Davranım Bozuklukları ve Özgüven Sorunları
• Kompleks Travma
Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)
Kabul ve Kararlılık Terapisi (Acceptance and Commitment Therapy - ACT), bilişsel davranışçı terapi temelli bir psikoterapi yaklaşımıdır. ACT, 1990'larda Steven C. Hayes, Kelly G. Wilson ve Kirk D. Strosahl tarafından geliştirilmiştir. ACT, bireylerin acı verici düşünceler ve duygularla kabul edici bir tutum geliştirmelerine ve değer temelli davranışlarla uyumlu yaşamlar kurmalarına odaklanır.
ACT'nin temel amacı, bireylerin rahatsızlık veren düşünceler, duygular ve fiziksel duyumlarla daha esnek ve sağlıklı bir şekilde baş etmelerini sağlamaktır. Bu yaklaşım, kabul, değerler, kararlılık ve farkındalık gibi kavramları vurgular.
ACT, altı temel süreç üzerine odaklanır:
Kabul (Acceptance): Kişinin acı veren düşünceleri ve duyguları reddetmek yerine kabul etmeyi öğrenmesi.
Farkındalık (Mindfulness): Anlık deneyimlere dikkat etme ve şimdiki anı yaşama becerisi.
Değerler (Values): Kişinin hayattan ne beklediği ve neye değer verdiği.
Kararlılık (Commitment): Değerler doğrultusunda kararlılık gösterme ve eyleme geçme.
İçgörü (Self-as-context): Kişinin kendini daha geniş bir bağlamda görebilme yeteneği.
Davranış Değişikliği (Behavioral change processes): İstenmeyen davranışların değiştirilmesi.
ACT, birçok farklı psikolojik sorunla başa çıkmada etkili olabilir, özellikle depresyon, anksiyete, stres, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) ve bağımlılık gibi durumlarda kullanılır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), bilişsel terapi ve davranışçı terapinin birleşiminden oluşan bir psikoterapi yaklaşımıdır. BDT, kişinin düşünceleri, duyguları ve davranışları arasındaki ilişkiyi anlamasına ve olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmesine yardımcı olmayı amaçlar. Bu terapi, genellikle çeşitli zihinsel sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için kullanılır, ancak stres, kaygı, depresyon, panik atak, obsesif-kompulsif bozukluk gibi birçok farklı durumda etkili olabilir.
BDT'nin temel amacı, kişinin olumsuz veya yanlış inançlarını ve düşüncelerini tanımlayıp bunları daha gerçekçi ve olumlu düşüncelerle değiştirmesine yardımcı olmaktır. Bu süreç genellikle danışanın günlük yaşam deneyimlerini değiştirmesine ve daha sağlıklı tepkiler geliştirmesine yol açar.
Davranışçı terapi yönünden, BDT, olumsuz davranışları tanımlamak, bu davranışları değiştirmek için hedefler belirlemek ve pozitif değişiklikleri teşvik etmek için çeşitli teknikler kullanır. Bu teknikler arasında sistemli desensitizasyon, davranışsal deney, sosyal beceri eğitimi gibi yöntemler yer alabilir.
BDT, bireylerin zorluklarla baş etmelerine, daha sağlıklı düşünme ve davranma yollarını öğrenmelerine ve genel olarak duygusal ve zihinsel refahlarını artırmalarına yardımcı olabilir.
Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi
Kısa süreli çözüm odaklı terapi, sorunların çözümüne giden en kısa yolu bulma amacı taşıyan, hedef odaklı bir yaklaşımdır. Bireyin hayatında olumlu bir değişim için gereken kaynaklar ve karakteristik yönlere ulaşmasını sağlamak için kullanılır. İlişki sorunları, işyeri problemleri, aile içi anlaşmazlıklar ve bireysel kaygılar gibi konularda terapistlerin kullandığı bir yöntemdir.